Dostupni linkovi

Tešanj: Pronađene granate biće uklonjene nakon deminiranja


Pronađeno oružje
Pronađeno oružje
Granate za bestrzajni top koje su pronađene na lokalitetu Trešnjev panj na obroncima planine Crni vrh u Tešnju bit će ukolonjene nakon deminiranja tog terena. Dolazak deminera očekuje se u subotu, rekao je za Radio Slobodna Evropa komandir Policijske uprave Tešanj Hajrudin Alić.

Prema preliminarnim procjenama, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policije Zeničko dobojskog kantona (ZDK) pronašli su nakon dojave građane oko 500 granata, kalibra 84 mm za bestrzajni top.

Još uvijek nije poznato kako su granate dospjele na ovo nepristupačno i minirano područje gdje su se tokom rata nalazile linije razdvajanja između Armije BiH, Vojske RS i Hrvatskog vijeća obrane.

Prema raspoloživim obavještajnim podacima, navedeno oružje može se dovesti u vezu sa oružjem koje su pripadnici SIPA-e u mjesecu julu pronašli u tešanjskom selu Kalošević, saopštila je SIPA.

“Policijski službenici SIPA-e nastavljaju višemjesečnu istragu u cilju pronalažena svih lokaliteta na kojima bi se mogla nalaziti skrivena minsko-eksplozivna sredstva, kao i na pronalaženju odgovornih osoba umiješanih u ove nezakonite radnje, o čemu će javnost biti naknadno informirana”, kazala je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

U posljednja tri mjeseca ovo je druga veća količina naoružanja koja je pronađena na području Tešnja.

Početkom jula ove godine u selu Kalošević otkriveno je 650 projektila za ručne bacače i bestrzajni top koji su bili zakopani nekoliko metara pod zemljom.
Još se ne zna ko je i zbog čega zakopao to naoružanje.

U dosadašnjem dijelu istrage iz SIPA-e je saopšteno da su protivoklopna sredstva, pronađena na šumskom terenu između nekadašnjih ratnih linija razdvajanja, planski i organizovano skrivena tokom 2002. godine.
XS
SM
MD
LG