Dostupni linkovi

Pakistanski talibani biraju novog lidera


Militanti iz pakistanskog talibanskog pokreta sastaju se danas da bi izabrali novog lidera nakon što je Hakimula Mehsud poginuo u jučerašnjem raketnom napadu bespilotne letjelice, izjavili su zvaničnici obavještajnih službi.

Isti zvaničnici navode da se komitet talibanskog rukovodstva sastao na nepoznatoj lokaciji u plemenskom regionu Sjeverni Vaziristan.

Očevici su izjavili da bespilotne letjelice i danas lete nad Sjevernim Vaziristanom i da su u gradovima Mir Ali i Miran Šah pristalice talibana otvarale vatru.

Prema izjavama tri zvaničnika pakistanske obavještajne službe i članova talibanskog rukovodstva, dva glavna kandidata za rukovodeću funkciju umjesto ubijenog Mehsuda su Mula Fazlula iz doline Svat na sjeverozapadu Pakistana i Kan Sajid iz plemenske oblasti Južni Vaziristan.

Zvaničnici ističu da je među kandidatima i Omar Halid Kurasani iz plemenske oblasti Mohmand, ali da on nema tako veliku podršku kao ostala dvojica.

Mehsud je ubijen juče u selu izvan Miran Šaha od eksplozija više projektila ispaljenih na kompleks neposredno po dolasku vozila u kojem se on nalazio. Osim Mehsuda, ubijena su još četiri osumnjičena militanta, među kojima su njegov rođak, stric i jedan od članova obezbjeđenja. Identitet četvrte osobe nije poznat.

Mehsud se nalazio na američkoj listi najtraženijih militanata i za njega je ponuđena nagrada od pet miliona dolara.
XS
SM
MD
LG