Dostupni linkovi

Inicijatori: Spomenikom kralju Tvrtku budimo zamrli bosanski duh


Fotografija sa prijedlogom izgleda spomenika kralju Tvrtku, foto: Almir Panjeta
Fotografija sa prijedlogom izgleda spomenika kralju Tvrtku, foto: Almir Panjeta
Nekoliko nevladinih organizacija u BiH pokrenulo je inicijativu da se u Sarajevu podigne spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Spomenik bi trebao biti napravljen od čelika, sa postoljem visokim tri metra, a statua bi bila visoka pet metara. Spomenik kralju Tvrtku prikazivao bi ga u stojećem položaju, sa štitom na kom su ljiljani, jedan od simbola srednjovjekovne Bosne. Ideju su u Sarajevu promovisali Dječiji pokret za mir ljubav i prijateljstvo i Regionalno udruženje Organizatori otpora “Sove Krajine”.

Tvrtko I Kotromanić, posljednji bosanski ban i prvi bosanski kralj, vezuje se za vrijeme najvećeg procvata i stabilnosti Bosne. Istoričari se slažu u jednom: Bosna je za njegove vladavine bila država u usponu, sa razvijenom diplomatijom, sopstvenim arhivom i dobro čuvanim granicama. No, prije svega, po privrednom usponu i kovanim zlatnicima, koji su, kažu, bili čak četiri puta teži od onih osmanskih.

Baš taj bosanski kralj Tvrtko u glavnom gradu BiH nema spomenik. Zbog toga je grupa nevladinih organizacija nedavno pokrenula inicijativu da prvi i, kažu, najznačajniji bosanski vladar dobije memorijal u Sarajevu.

Kako je kralj Tvrtko dobio spomenik u Herceg Novom

Dok se u Sarajevu još ne zna hoće li i kada biti podignut spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Herceg Novom je legendarni vladar prije nekoliko dana dobio svoj spomenik.

Novljani su osnivaču Herceg Novog podigli spomenik visok preko 5 i po metara i težak preko jedne tone.

Od koga je potekla ta ideja i kakvu su poruku gradski oci htjeli da pošalju podizanjem spomenika čuvenom bosanskom kralju koga u tom gradu mnogi svojataju kao srpskog?

OPŠIRNIJE...

„Da naša država ono mjesto koje zaslužuje, da ponovo vratimo dane ponosa i slave. Ovo je spomenik ne radi prošlosti, nego radi budućnosti. Poruka za budućnost. Podizanjem ovog spomenika mi želimo da probudimo zamrli bosanski duh“, poručuje jedan od inicijatora Amir Halep.

Može li bosanski kralj Tvrtko I biti spona u razjedinjenoj BiH, biti prihvatljiv svima? Odgovara predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, istoričar po struci Denis Bećirović:

„Sve ono što je naša prošlost, sve ono što je vezano za bosanskog kralja Tvrtka I pripada svim narodima i građanima BiH. I zato kažem da bi i svi narodi i građani BiH mogli biti ponosni na taj dio naše prošlosti.“

Fra Luka Markešić podsjeća na važnost dinastije Kotromanića.

„Spomenik kralju Tvrtku podsjeća nas na jedan od najvažnijih temelja današnje državnosti BiH. To je srednjovjekovna Bosna u kojoj su kraljevi bili u ono vrijeme temelj te državnosti, posebno kralj Tvrtko I. Zbog toga je značajno da danas podižemo spomenik tim ljudima, odnosno tom kralju, da bismo mi danas mogli što svjesnije, što hrabrije izgrađivati svoju danas državu BiH kao obnovu toga srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva“, kaže on.

O značaju podizanja spomenika prvom bosanskom kralju govori istoričar Ibrahim Pašić:

„Značaj ovog spomenika je, prije svega, u tome što je Tvrtko jedan od bosanskih vladara koji je imao znatno šire poglede na Bosnu, na njeno susjedstvo, od mnogih savremenih političara.“

Jedan od prijedloga inicijatora podizanja spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću je da on bude postavljen uz stećak pred Parlamentom BiH. Riječ je još uvijek o ideji, a pitanje je hoće li je bh. zvaničnici, poznatim po nejedinstvu ali i po nebrizi o istoriji i kulturi, uopšte prihvatiti.
XS
SM
MD
LG