Dostupni linkovi

Zahtev za novim svedocima u procesu rehabilitacije Mihailovića


Višem sudu u Beogradu grupa građana predala je zahtev da se u predmetu rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića kao svedoci pozovu prof. dr Miodrag Zečević, mr Antun Miletić i dr Aleksandar Sekulović.

Zahtev su potpisale 53 osobe, među kojima su i 18 potomaka žrtava četničkih zločina, odnosno zločina Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO), kojima je komadovao general Dragoljub Draža Mihailović.

Razlog zbog kojeg traže dodatne svedoke jeste, kako su naveli, potreba da se čuje i druga strana, jer je do sada o zločinima četničkih jedinica svedočio samo Branko Latas, dok su ostala četvorica svedoka dugogodišnji zagovornici rehabilitacije generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Postupak za rehabilitaciju Mihailovića, koji je prekinut 22. februara 2013, trebalo bi uskoro da bude nastavljen nakon što je Prvi osnovni sud u Beogradu utvrdio datum njegove smrti.

Zahtevom za rehabilitaciju Mihailovića traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.
XS
SM
MD
LG