Dostupni linkovi

Preminuo legendarni američki roker Lu Rid


Lu Rid, jedan od najuticajnijih američkih kantautora i gitarista koji je skoro 50 godina uticao na formiranje pravaca rok muzike, preminuo je u nedelju u 71. godini.

Rid je 1960-ih godina, u okviru eksperimentalne grupe "Velvet Underground", koja je sarađivala sa tvorcem pop-art kulture Endijem Vorholom, stvarao neobičnu mešavinu umetnosti i muzike.

Grupu, koja je postala najuticajniji američki rok bend svih vremena, formirao je sa čuvenim velškim violinistom Džonom Kejlom.

Nakon njenog raspada 1970-ih, Rid je nastavio solo karijeru tokom koje je inventivnošću često iznenađivao fanove, pa se danas glem, pank i alternativni rok ne mogu zamisliti bez osnova koje je on postavio.

Put do zvezda rok muzike doneo mu je već album iz 1972. godine "Transformer", koji je producirao njegov "učenik" Dejvid Bouvi, a na kome se nalaze hitovi "Walk On the Wild Side", "Perfect Day", "Satellite of Love", navodi Tanjug.

Sarađivao je sa brojnim muzičarima i grupama, kao što su "Metallica", "Simple Minds", "The Killers", "Gorillaz" i mnogi drugi.
XS
SM
MD
LG