Dostupni linkovi

Špigel: SAD prisluškivale Merkelovu deset godina


Postoji mogućnost da su Sjedinjene Američke Države prisluškivale telefonske razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel poslednjih deset godina, objavili su strani mediji, dodajući da je američki predsednik Barak Obama rekao Merkelovoj da bi sprečio prisluškivanje da je znao za tu praksu.

Gnev Nemačke posle saznanja da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala telefon Merkelove, imala je za posledicu da je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozvao na razgovor ambasadora SAD u Berlinu Džona Emersona.

"Vestervele će lično sresti ambasadora", prenosi nemački politički nedeljnik "Špigel" saznanja iz Ministarstva inostranih poslova, a analitičari kažu da to ukazuje sa koliko ozbiljnosti nemačka vlada shvata ceo slučaj prisluškivanja.

"Špigel" navodi da NSA slušala telefon Merkelove od 2002. godine - pod oznakom - GE kancelarka Merkel - i da je to bilo na snazi i nekoliko nedelja pre nego što je američki predsednik Obama u junu posetio Berlin, preneo je Rojters.

U dokumentu Specijalne službe NSA, koji prenosi "Špigel", ta obaveštajna agencija navodi da "nema zakonski registrovani špijunski ogranak" u američkoj ambasadi u Berlinu, što bi, ako bi se ispostavilo da je bilo tako, dovelo do "ozbiljnih problema u odnosima SAD i drugih vlada", preneo je Rojters.

Citirajući tajni dokument iz 2010, "Špigel" piše da takozvani špijunski ogranci ove vrste, postoje na najmanje 80 lokacija širom sveta, prenosi Tanjug.
XS
SM
MD
LG