Dostupni linkovi

Početni rezultati čeških izbora: Vode Socijaldemokrati


Najveća opoziciona stranka, Socijaldemokrati, preuzela je vodstvo nakon objave početnih rezultata parlamentarnih izbora u Češkoj, koji su okončani u subotu.

Stranka koju predvodi bivši premijer Bohislav Sobotka osvojila je 22,2 posto glasova, na osnovu rezultata s deset posto prebrojanih glasačkih mjesta, prenosi Reuters.

"Čvrsto vjerujem da ćemo biti u stanju da formiramo snažnu vladu do kraja godine. Potreban nam je snažan mandat, želimo osvojiti oko trećine glasova", izjavio je Sobotka novinarima nakon objave početnih rezultata.

Ankete javnosti pokazivale su da će proevropski Socijaldemokrati osvojiti oko 25 posto glasova jer Česi kažnjavaju stranke desnog centra, koje su na vlasti najveći dio vremena u proteklih sedam godina, zbog bolnih budžetskih rezova i korupcijskih skandala.

Očekuje se da ljevičarska vlada nametne nove poreze bankama i kategoriji građana s visokim primanjima kako bi prikupila sredstva za socijalne programe i održala budžetski deficit ispod propisanog nivoa EU od tri posto BDP-a.

Socijaldemokrati, koji su u opoziciji od 2006. godine, namjeravaju oformiti manjinsku vladu podržanu u parlamentu od Komunista, naslijednika totalitarne stranke koja je izgubila vlast u "Plišanoj revoluciji" iz 1989. To bi bilo prvi put da jedna stranka krajnje ljevice dijeli vlast u postokomunističkoj eri u Češkoj.
XS
SM
MD
LG