Dostupni linkovi

Njemačka šalje obavještace u Vašington


Njemačka će poslati najviše rukovodioce stranih i domaćih obavještajnih službi u Vašington radi na pokretanju istrage o optužbama da su SAD prisluškivale telefon kancelara Angele Merkel, rekao je danas portparol njemačke vlade Georg Štrejter.

Prema njegovim riječima, šefovi stranih i domaćih obavještajnih agencija održaće razgovore u Bijeloj kući i u Agenciji za nacionalnu bezbjednost /NSA/.

Portparol američkog Stejt deparmenta DŽen Psaki istakla je da su medijski izvještaji, čiji je u većini slučajeva izvor bivši službenik NSA Edvard Snoude, izazvali tenzije među određenim saveznicima.

"Razgovarali smo sa saveznicima i nastavićemo. Njemačka delegacija dolazi u Vašington u narednim sedmicama", rekla je Psaki.

Nešto ranije, Njemačka i Francuska su saopštile da žele da SAD do kraja godine potpiše dogovor o tome da neće biti špijunaže među saveznicima.

Španija je potom slijedila njihov primjer i pozvala je američkog ambasadora da objasni izvještaje o špijunaži njihove zemlje.

Italija je, takođe, izrazila negodovanje zbog izvještaja o špijunaži NSA.

Lideri EU su na juče završenom samitu upozorili da nedostatak povjerenja može nanijeti štetu borbi protiv terorizma.

Internet stranica NSA nije bila dostupna nekoliko časova i veći broj hakerskih organizacija preuzimalo je odgovornost za prekid u radu stranice ove obavještajne agencije.
XS
SM
MD
LG