Dostupni linkovi

Bugojno, Foča i Konjic: Postavljeni memorijali žrtvama ratnih zločina


Aktivisti i aktivistkinje Inicijative "Jer me se tiče" su u noći sa petka na subotu postavili spomen-ploče žrtvama ratnih zločina u Bugojnu, Foči i Konjicu.

Memorijali su postavljeni u sinhronizovanoj akciji, u kojoj su učestvovali mladi ljudi iz svih krajeva BiH, a navedeni gradovi su odabrani kako bi se skrenula pažnja javnosti na pravo žrtava ratnih zločina na dostojno obilježavanje stradanja.

"Postavljanjem spomen ploča želimo odati iskrenu počast svim civilnim i žrtvama ratnih zločina, te još jednom podsjetiti da je negiranje zločina u BiH neprihvatljivo i anticivilizacijsko. Na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini provodi se plansko i sistematsko negiranje zločina nad 'drugima'. Prava žrtava se negiraju, o činjenicama u vezi sa za zločinima se ne govori, ako su zločine pocinili 'naši', a žrtve iz sopstvenog naroda se politiziraju i koriste kao moneta za prebijanje talova među vladajućim partijama", saopšteno je iz Inicijative "Jer me se tiče".

Iz Inicijative ističu da su izrada memorijala, kao i sve dosadašnje aktivnosti, finansirane dobrovoljnim prilozima pojedinaca/ki iz svih naroda, vjera, slojeva društva i opredjeljenja.

Podsjećamo, "Jer me se tiče" je aktivistička inicijativa koju ne finansiraju donatori ili bilo koje druge interesne skupine, te nema stalan izvor prihoda izuzev dobrovoljnih narodnih priloga.
XS
SM
MD
LG