Dostupni linkovi

Potpisan ukaz o izručenju Gorjačeva Rusiji


Ministarstvo pravde i državne uprave Srbije donijelo je konačnu odluku da vođa ruske desničarske organizacije "Ruski obraz" Ilija Gorjačev bude izručen Rusiji, prenosi B92.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković juče je potpisao ukaz, a odluka je danas proslijeđena Interpolu, dok datum izručenja neće biti saopšten iz bezbjednosnih razloga.

Prethodno je u septembru Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno odobrio izručenje Gorjačeva, pošto je potvrdio rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje.

Rusija je uputila Srbiji zahtjev za ekstradiciju Gorjačeva radi vođenja krivičnog postupka prema optužnici podignutoj 29. marta zbog krivičnih djela organizacija ekstremističke zajednice, razbojništvo, ubistvo i nelegalna kupovina, prenos, prodaja, skladištenje, transport ili nošenje oružja, njegovih glavnih dijelova, municije, eksploziva i eksplozivnih naprava.

Gorjačev je uhapšen u Beogradu 9. maja na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Ruska Federacija.

Njegova odbrana tvrdi da su optužbe protiv njihovog klijenta u Rusiji iskontruisane iz političkih razloga i zasnivaju se, kako kažu, samo na tvrdnjama jednog osuđenika na doživotnu robiju "kojem je specijalnim mjerama iznuđen iskaz".

Gorjačev je od 24. januara 2011. registrovan kao stalni dopisnik pojedinih ruskih medija u Srbiji.
XS
SM
MD
LG