Dostupni linkovi

Samit EU u senci navoda o američkom špijuniranju


U Briselu danas počinje dvodnevni samit Evropske unije, na kojem bi glavne teme trebalo da budu ekonomski oporavak Evrope i problem imigracije, ali se većina analitičara slaže da novi navodi o američkom špijuniranju ozbiljno prete da zasene te teme.

Samit počinje dan nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala predsednika SAD Baraka Obamu kako bi razgovarala o otkriću da su američke obaveštajne službe prisluškivale njen mobilni telefon, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Francuski predsednik Fransoa Oland radi na tome da tema američkog prisluškivanja bude stavljena na dnevni red samita, nakon što je pre tri dana francuski list "Mond" objavio da je američka Nacionalna agencija za bezbednost tajno prisluškivala i snimila više od 70 miliona telefonskih poziva francuskih građana.

Merkelova je juče izjavila kako želi da američki zvaničnici razjasne u kojoj meri su njihove tajne službe sprovodile nadzor u Nemačkoj. Obama je nemačkoj kancelarki sinoć u razgovoru rekao da SAD ne prisluškuju njene razgovore i da to neće raditi ni u budućnosti. To, međutim, ostavlja otvorenom mogućnost da su njeni pozivi možda bili prisluškivani u prošlosti, navodi Bi-Bi-Si.

Na samitu EU će velika pažnja takođe biti posvećena podsticaju razvoja digitalne ekonomije, koja se smatra od ključne važnosti za privredni rast.
XS
SM
MD
LG