Dostupni linkovi

Precizirani detalji sahrane Jovanke Broz


Organizacioni odbor precizirao je detalje sahrane Jovanke Broz,i spred Kuće cveća u počasnom stroju biće gardisti, a uz nadgrobnu ploču nekadašnji partizani, dolazak su najavile s delegacije iz Slovenije, BiH, Hrvatske, Crne Gore.

Kovčeg sa telom Jovanke Broz od subote ujutro, pred sahranu koja je zakazana za podne, biće izložen ispred Kuće cveća, i pored njega će pripadnici Vojske Srbije držati stražu. Ovo je odlučio Organizacioni odbor za sahranu nekadašnje prve dame SFRJ, koji je formirala Vlada.

Ulaz kroz glavnu kapiju nekadašnje Titove zimske bašte, koja se nalazi uz Muzej istorije Jugoslavije, na Dedinju, biće prvo otvoren za novinare u 10:30, a potom i za članove Vlade i porodice u 11 sati.

Nakon toga, moći će da uđu i svi zainteresovani građani i predstavnici stranih delegacija, objašnjavaju u Odboru.

Tačno u podne, kraj odra će održati posmrtne govore premijer Ivica Dačić, Jovankin sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR Miodrag Zečević. Zatim će, u krugu porodice i predstavnika Vlade, telo Jovanke Broz biti uneto u Kuću cveća, gde će biti ukopana. Kasnije će građanima i stranim delegacijama biti omogućeno da prođu u mimohodu i odaju počast udovici doživotnog jugoslovenskog predsednika.

Počasnu stražu kraj groba držaće njeni saborci, borci čuvene Šeste ličke divizije, dokle budu mogli da izdrže.

Milan Surla, potpredsednik Sekcije Šeste ličke brigade, rekao je Novostima da će zajedno sa Sekcijom Gardijske brigade Trećeg bataljona Vrhovnog štaba, organizovati počasnu stražu kraj kovčega saborca Jovanke Broz.
XS
SM
MD
LG