Dostupni linkovi

Transaprentnost Srbija: Nužna javna rasprava o izmeni Zakona o GMO


Transparentnost Srbija saopštila je da bi se pre najavljene izmene Zakona o GMO morala organizovati javna rasprava, kao u svim slučajevima u kojima se bitno menjaju postojeća zakonska rešenja.

Transparentnost Srbija na svojoj Fejsbuk stranici navodi da je u javnoj raspravi potrebno čuti argumentovana obrazloženja pristalica i protivnika GMO, otvoriti dijalog i dati im mogućost i obavezu da odgovore na sva otvorena pitanja poput onog da li je slobodan promet GMO uslov za čanstvo u STO ili nije.

Istaknuto je da je oblast GMO "posebno osetljiva", jer obuhvata "interese velikih korporacija, što nosi izuzetan rizik od korupcije (zbog netransparentnog lobiranja i u politici i u medijima), a sa druge strane zabrinutost stanovništva za zdravlje".

U Transparentnosti Srbija smatraju da je parlament jedno od mesta na kojima bi se moralo raspravljati o problemima GMO i u kome bi javna slušanja bila prilika da se poslanici upoznaju sa argumentima, a direktan prenos takvih skupova približio bi najširoj javnosti suprostavljene stavove.
XS
SM
MD
LG