Dostupni linkovi

Mađarska: Krađa spomenika u Subotici narušava odnose


Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske saopštilo je danas da bi krađa spomenika "Ptica slomljenih krila" u Subotici mogla da naruši odnose Srbije i Mađarske i zatražilo je od nadležnih organa da pronađe odgovorne.

"Vlada Mađarske je i dalje spremna na nastavak započetog procesa pomirenja, ali ovo krivično delo u Subotici daje razloge za zabrinutost i u pogledu ovog procesa", navodi se u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske.

Ministarstvo podseća da su predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, u junu ove godine zajedno odali počast civilnim žrtvama rata u Čurugu u Vojvodini.

Ocenjuje se da krađa u Subotici ukazuje i na potrebu da Vlada Srbije što pre stavi van snage uredbu kojom su mađarski stanovnici Čuruga, Mošorina i Žablje proglašeni kolektivno krivim na kraju Drugog svetskog rata.

"Stavljanje van snage ove uredbe od strane Vlade Srbije nedvosmisleno bi označavao političke namere kabineta u Beogradu", piše u saopštenju.

Nepoznati počinioci ukrali su u subotu spomenik "Ptica slomljenih krila" koji je bio postavljen na Senćanskom groblju u Subotici u znak sećanja na civilne žrtve Drugog svetskog rata 1944. i 1945. godine.
XS
SM
MD
LG