Dostupni linkovi

Smog paralisao kineski grad Harbin


Težak smog paralisao je kineski grad Harbin na severoistoku Kine, poznatog po godišnjem festivalu leda, gde je vidljivost smanjena na, maksimalnih 10 metara.

Zbog smoga su zatvorene škole, obustavljen je transport, dok je ponovo pokrenuto pitanje ugroženosti životne sredine u toj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Na televizijskim snimcima državne televizije ČTV jasno se vidi teška magla nastala od smoga braon-uljane boje s bledim obrisima i bojama ispod kojih se naziru putevi, vozila i saobraćajna signalizacija.

Podaci iz stanice za monitoring u centru Harbina pokazuju koncentracije od PM2.5 odnosno prisutnost sićušnih čestica veoma štetnih po zdravlje ljudi koji su iznad 900 mikrograma po kubnom metru, skoro 40 puta više nego što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, prenela je agencija AFP.

Opšti indeks kvaliteta vazduha je procenjen 500, što je maksimalni nivo na kineskoj mernoj skali i opisan je kao "iznad indeksa", pa su časovi u osnovnim školama otkazani, međugradske linije su u prekidu pošto su autoputevi zatvoreni i registrovano je veći broj saobraćajnih udesa.

Vozači prolaze kroz crveno svetlo na senaforima, jer ne mogu da ih vide i oni koji to urade "neće biti kažnjeni", navodi kineska državna novinska agencija Sinhua.

Težak smog u Harbinu rezultat je pokretanja gradskog centralnog grejanja uoči ledene zime, piše dnevnik Peking Tajms.
XS
SM
MD
LG