Dostupni linkovi

Sudska odluka mogla bi pokopati Birač: Litvancima idu milioni


Fabrika glinice Birač
Fabrika glinice Birač
Odlukom o izvršenju Okružnog privrednog suda Bijeljina, imovina i finansijska sredstva zvorničke Alumine, osnovnog proizvodnog preduzeća Fabrike glinice Birač, iskoristiće se za naplatu potraživanja litvanske UKIO bankas. Prinudnom naplatom u vrijednosti 154 miliona maraka (oko 75 miliona evra) trebalo bi da se namire krediti koje su Birču dali Litvanci. Fabriku glinice, koja je u stečaju, preuzela je Vlada RS, a njene institucije vode istragu protiv grupe Litvanaca osumnjičenih da su iz Birča iznijeli stotine miliona maraka. Ovaj slučaj, osim ekonomske, otvorio je i političku napetost u Republici Srpskoj.

Po tužbi litvanske UKIO bankas Okružni sud u Bijeljini naredio je zaplijenu novčanih sredstava, imovine, mašina, zemljišta i svih nekretnina Alumine, čije je upravljanje nedavno preuzela Republika Srpska. U entitetskoj vladi ne shvataju zašto je takva odluka suda donesena bez rasprave, dok je stečajni postupak Birča u toku.

„Stečajni upravnik je osporio ta potraživanja jer nije mogao da izvrši uvid gdje su potrošena ta sredstva - i ta sredstva nikada nisu ušla u RS, odnosno legalno nije poslovala sa njim kompanija ’Birač“, kaže ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

Prinudna naplata mogla bi da ugrozi i rad ostalih firmi povezanih sa Birčem, uključujući i Rudnik boksita Milići. O posljedicama Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba, koji je prvi objavio vijest o prinudnoj naplati, kaže:

„Ukoliko bude blokirana Alumina, jedna od kćerki firme Fabrike glinice Birač, to će značiti kolaps za čitav region u Zvorniku i u Milićima. Naime, biće zaustavljena kompletna proizvodnja i time će preko hiljadu i po radnika ostati bez posla samo u Zvorniku, a i dodatni broj radnika u Rudniku boksita Milići.“

Litvanska grupa UKIO kupila je 2001.godine Fabriku glinice Birač u Zvorniku. Nakon finansijske dubioze od 730 miliona maraka fabrika je u aprilu otišla u stečaj, a u javnosti se sve više govorilo o tome kako su Litvanci iskoristili svoje poslovanje za ispumpavanje ogromnih količina novca.

Birač je od privatizacije uživao ogromnu finansijsku podršku entitetske vlade, kroz povlaštene cijene struje, tarife za Željeznice RS, kredite koje im je dodijelila IRB, reprograme za poreze i doprinose.

Opozicija traži smjene

Zbog ove, ali i niza drugih afera koje se, kako tvrde, dešavaju pod okriljem vlasti, iz opozicije traže odlazak aktuelne političke elite.

„Da se raspišu što je moguće prije vanredni izbori na svim nivoima u RS, da se dovedu novi ljudi koji neće biti opterećeni raznim, štetnim ugovorima iz prošlosti, raznim mahinacijama i kriminalnim radnjama“, zahtijeva predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Opozicija već izvjesno vrijeme traži da se utvrdi ko je od entitetskih vlasti omogućio Litvancima da iznesu stotine miliona maraka iz Birča.

Siniša Vukelić objašnjava da je sada riječ o dva odvojena postupka - nadležne institucije RS podnose prijave protiv Litvanaca koji su uništili Birač, a što im je godinama bilo tolerisano od strane vlasti. Sada te iste vlasti, pojašnjava Vukelić, nemaju više problem sa pojedincima:

„RS sada ima problem sa predsjedavajućom državom EU, a to je Litvanija koja je dokapitalizovala UKIO banku, a UKIO banka posjeduje ugovore kojima je dala kredite milionske vrijednosti Fabrici glinice Birač, odnosno njenim povezanim pravnim licima, kćerkama - firmama“, kaže Vukelić.

Vlasnici Birča, litvanska grupa UKIO, napustili su proljetos Zvornik odnijevši sa sobom novac i dokumentaciju, a ostavivši ogromna dugovanja prema radnicima, dobavljačima i fondovima. Nakon odlaska Litvanaca, Birač je preuzela Vlada RS, a nadležni organi započeli su istragu o pljački fabrike.

„Ovdje se mora provesti detaljna istraga da li je novac koji Litvanci sada traže, 154 miliona maraka, stigao u RS, ko je dozvolio da se kompletna imovina Birča stavi pod hipoteku, ko je godinama tolerisao da Litvanci ne plaćaju porez, ko je dozvolio da oni transfernim cijenama zadnjih 10 godina izvlače kapital iz Birča, zašto je vlast gledala njima kroz prste“, naglašava Vukelić.

Iz Vlade RS najavili su da će uskoro biti održana sjednica koordinacionog tima za Birač povodom rješenja o izvršenju u sporu UKIO banke i bijeljinske Alumine.
XS
SM
MD
LG