Dostupni linkovi

Popis u BiH završen bez ozbiljnijih zamjerki


Ilustracija
Ilustracija
Prvi popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini nakon rata je završen. Državna i entitetske agencije za statistiku zadovoljne su urađenim poslom na terenu, a i međunarodni posmatrači nemaju ozbiljnijih zamjerki.

Iako je tokom popisa ukazivano na određene nepravilnosti, agencije za statistiku uočile su tek tri slučaja nepoštivanja zakona, zbog čega je ponovljen popis u tim sredinama. Popis su obilježile i neprikladne kampanje u vezi sa pitanjima o vjeri, naciji i jeziku. Preliminarni rezultati biće poznati tek za tri mjeseca.

U proteklih 15 dana popisivači su ušli u više od milion domanćinstava u svim opštinama u Bosni i Hercegovini. No, svo stanovništvo nije popisano, što, kako kaže direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, nije ništa neobično u svijetu, te da imaju dovoljno materijala za dalje analize.

„Nijedan popis u svijetu ne može da popiše baš sve osobe. Popis se radi i prema i promatra se jedan kritični momenat. To je u našem slučaju bio 30. 9. u ponoć, tako da smo mi zadoviljni s obuhvatom popisa,“ navodi on.

Tokom dvije sedmice popisa građani su se žalili kako Agenciji za statistiku ili osoblju na terenu, tako i putem telefona Popismonitora - projekta koje su pokrenule nevladine organizacije Zašto ne i Koalicija Jednakost. Građani su uočili brojne nepravilnosti, zbog čega su ove nevladine organizacije ranije dovele u sumnju rezultate popisa.

„Najveći broj prijava odnosio se na pitanje 24 o nacionalnom i etničkom izjašnjavanju. Imali smo veliki broj pritužbi koje su sadržavale sugeriosanje od strane popisivača. Na osnovu toga mi smo pretpostavili da je taj popisivač vjerovatno činio greške koje su bile sistemske prirode i da su se takve greške ponavljale u cijelom popisnom krugu gdje je bio takav popisivač. Ako smi imali iz 44 opštine u BiH prijavu, mi možemo na osnovu toga zaključiti da je vjerovatno upitno negdje oko 20 posto popisnih“ , kaže aktivista Udruženja građana Zašto ne Dalio Sijah.

Kršenje zakona je sankcionisano, ali u većini slučajeva popisivači su savjesno obavili posao, kaže prvi čovjek Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

„Najveći broj građana je imao prigovor iz razloga što je popisivač slijedio metodologiju i zakon i nije htio da ih popiše na način kako bi oni htjeli.“

Rezultati Agencije za statistiku jedini validni

U RS-u je bilo 12 slučajeva kršenja procedure, nakon čega su popisivači suspendovani, a popis nanovo obavljen. U Federaciji takvih slučajeva nije bilo, ali problem je bio što su popisivači odustajali od posla. No, opšti utisak je da je prvi korak u procesu popisa protekao dobro. To su uočili i međunarodni posmatrači.

Direktor Eurostata i predsjednik upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije Peter Everears je rekao:

„Popis je protekao u transparentnom ozračju, a posmatrači nisu imali problema u njegovom nadzoru. I najmanji incident je razmotren, što se dešava u svim zemljama svijeta, pogotovo u zemljama Evropske unije. Ovo je nivo žalbi koji smo i očekivali. Sve je urađeno u skladu sa metodologijom i međunarodnim standardima.”

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, prvi u 22 godine, obilježile su neprikladne kampanje koje su se odnosile uglavnom na pitanja o vjeri, naciji i jeziku. Zbog toga je zaboravljeno koja je osnovna svrha popisa stanovništva.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić očekuje da će se već u narednim danima pojaviti informacije o prvim rezultatima popisa, no Hadžić poručuje da su jedini validni rezultati oni koje će nakon tri mjeseca saopštiti Agencija za statistiku BiH.

„Poruka za one koji već znaju rezultate: ugrožavaju integritet popisa stanovništva, ugrožavaju državni projekat od velikog interesa za BiH i projekat koji će, prema svemu sudeći, biti označen kao jedan od rijetkih uspješnih projekata koje su provele institucije BiH i svi ostali, niži nivoi vlasti“, poručio je Hadžić.

Kompletni rezultati popisa biće objavljeni nakon 15 mjeseci. Od 2. do 10. novembra biće urađen i kontrolni popis, a popisivači će opet zakucati na vrata u 15.000 domaćinstava širom BiH, i to metodom slučajnog odabira.

I pored određenih problema, kao što je na počeku bio nedostatak popisnica, neozbiljnog odnosa popisivača, prema mišljenju profesora statistike idemografije Hasana Zolić popis je uspješno obavljen:

„Čak je najavljeno da će se raditi još jedan probni popis poslije kontrolnog popisa, da i to na neki način potvrdi da li je ovaj popis koji je obavljen od 1. do 15. oktobra uspio ili nije, ali ja mislim da će taj kontrolni popis potvrditi činjenice da je ovaj popis ipak uspio.“
XS
SM
MD
LG