Dostupni linkovi

Brazil: Novi protesti zbog učitelja


Hiljade ljudi izašle su ove noći na ulice dva najveća brazilska grada, zahtevajući veće plate za prosvetne radnike i bolje uslove stanovanja.

Za razliku od sličnih protesta pre nedelju dana, demonstranti u Rio de Žaneiru i Sao Paulu, bili su uglavnom mirni, iako je na protestima došlo do nekoliko manjih incidenata.

U Sao Paulu, maskirani pripadnici anarhističke grupe "Crni blok" priklučili su se demonstrantima i gadjali policiju kamenicama, flašama i komadima drveta.

Policija je zatim upotrebila suzavac i šok bombe da bi ih rasterala, preneo je AP. Do sukoba u Sao Paulu, došlo je kada su demonstranti pokušali da dodju do zgrade vlade.

Nešto ranije, aktivisti pokreta "Bez krova nad glavom", pokušali su da upadnu u zgradu gradskog saveta u Sao Paulu, ali ih je policija u tome sprečila. Oni su se kasnije okupili ispred gradske skupštine i održali miran, dvočasovni protest.

U Rio de Žaneiru, oko 4.000 ljudi, okupilo se u centru grada, kako bi obeležilo Nacionalni dan nastavnika i podržalo prosvetne radnike u državnim školama, koji već dva meseca štrajkuju tražeći veće plate.
XS
SM
MD
LG