Dostupni linkovi

Josipović i Nikolić i o tužbama



Hrvatski predsednik Ivo Josipovuć dolazi u zvaničnu posetu Srbiji gde će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i drugim srpskim zvaničnicima. Pitanje tužbe i kontratužbe za genocid koje su Hrvatska i Srbija medjusobno podnele pred Medjunarodnim sudom pravde, svakako će biti jedna od tema tokom sutrašnjeg razgovora hrvatskog predsednika Ive Josipovića sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, potvrdila je savetnica za medije predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković.

"Poseta hrvatskog predsednika je veoma značajna za unapređenje regionalne saradnje i predstavlja jasan signal da u regionu vlada politička stabilnost. Za Srbiju je to posebno značajno u daljem toku evropskih integracija, jer kao važna zemlja regiona Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu rešiti kroz otvoreni i konstruktivni dijalog", kazala je savetnica predsednika Nikolića radiju "Slobodna Evropa".

Prema njenim rečima, veoma je važno, pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj, da dođe do potpunog otopljavanja odnosa dveju zemalja, a prvi zvanični susret predsednika biće veoma važna poruka međunarodnoj zajednici.

"Budućnost dobre međusobne saradnje će sasvim sigurno imati svoju operacionalizaciju već danas"“, kazala je Stanislava Pak Stanković. Ona je dodala da je poruka iz Hrvatske da Zagreb u ovom trenutku ne namerava da povuče tužbu protiv Srbije za genocid bila iznenađenje za Beograd. Povodom problema sa upotrebom ćiriličnih natpisa u Vukovaru i drugim mestima, Srbija, prema njenim rečima, ne želi da diže nikakve tenzije.
XS
SM
MD
LG