Dostupni linkovi

Srbija želi potpuno otopljavanje odnosa sa Hrvatskom


Tomislav Nikolić i Ivo Josipović
Tomislav Nikolić i Ivo Josipović
Iako je Hrvatska poslala signal da neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom, o tome će u sredu u Beogradu dva predsednika, Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Tomislav Nikolić sigurno razgovarati, rekla je za RSE Stanislava Pak Stanković, savetnica za medije predsednika Srbije.

„Poseta hrvatskog predsednika je veoma značajna za unapređenje regionalne saradnje i predstavlja jasan signal da u regionu vlada politička stabilnost. Za Srbiju je to posebno značajno u daljem toku evropskih integracija, jer kao važna zemlja regiona Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu rešiti kroz otvoreni i konstruktivni dijalog. Veoma je važno, pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj, da dođe do potpunog otopljavanja odnosa između Srbije i Hrvatske. Podsetila bih na jučerašnju izjavu predsednika Nikolića da je on bio spreman na konkretne dogovore ali da je i ovaj prvi zvaničan susret veoma važna poruka međunarodnoj zajednici. Budućnost dobre međusobne saradnje će sasvim sigurno imati svoju operacionalizaciju već danas.“

Pred posjet Josipovića Beogradu: Hrvatska očekuje relaksiranje odnosa

Analitičari u Hrvatskoj vjeruju u uspjeh i pozitivnu atmosferu pred posjet predsjednika Josipovića Beogradu.

Predstavnici nevladinog sektora očekuju ozbiljan pomak u rasvjetljavanju sudbina nestalih Hrvata iz prvih godina rata u Hrvatskoj.

Manipulacije sa skidanjem dvojezičnih ploča neće hendikepirati Josipovića u beogradskim razgovorima, ocjenjuju analitičari.

Opširnije u tekstu Hrvatska očekuje relaksiranje odnosa.

Na pitanje hoće li, iako je jasno da u ingerenciji dva predsednika nije sudbina tužbe i protivtužbe dve države pred Međunarodnim sudom, o tome ipak biti reči, s obzirom da je iz Zagreba poslata poruka da Hrvatska u ovom trenutku ne namerava da povuče tužbu protiv Srbije za genocid, Stanislava Pak Stanković je odgovorila da je ta poruka bila iznenađenje za Beograd.

„Jer smo mi zaista očekivali da će biti povučena hrvatska tužba i mi smo bili spremni, ako do toga dođe, da i mi povučemo svoju tužbu. Međutim, kako proces ide dalje, naši stručnjaci, pravni eksperti će raditi na tom slučaju. Mi sada idemo kako je druga strana odlučila“, precizirala je savetnica predsednika Srbije za medije.

Na direktno pitanje da li će o tome ipak biti reči u sredu, ona je odgovorila potvrdno: „Sigurno da.“

U vezi sa problemom koje Hrvatska ima sa upotrebom ćiriličnih natpisa u Vukovaru i drugim mestima, Stanislava Pak Stanković kaže da „Srbija ne želi da diže nikakve tenzije vezano za te događaje. Zakon o manjinama se mora primenjivati i mi cenimo izjave koje su sa hrvatske strane bile ohrabrujuće da se table moraju ostaviti na tim mestima, da se ne smeju skidati. Mi smo uvereni da će se to na kraju i promeniti.“

Savetnica za medije u Kabinetu predsednika Srbije je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, da je to stvar reciprociteta.

Značajan iskorak

Vojvođanski publicista i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov kaže za RSE da je Jospovićeva poseta ipak značajan iskorak, znak da počinje relaksiranije odnosa, a teža pitanja će, kaže on, tek doći na dnevni red.

“Videli smo da je, nakon izbora prošle godine u Srbiji i pobede Tomislava Nikolića, došlo do zastoja, zapravo do prekida izravne komunikacije dvojice predsjednika, što je naravno ostavilo traga na ukupne srpsko hrvatske odnose. U tom kontekstu je sadašnji posjet veliki iskorak. Što se tema razgovora tiče, ide se na one manje složenosti jer će one zahtijevnije, kao što je povlačenje međusobnih tužbi i čitav taj kontekst kad je u pitanju rat, ostaviti za neka druga vremena”, kaže Žigmanov.

Žigmanov dalje objašnjava da postoji izrazit interes Srbije da se normalizuju odnosi sa Hrvatskom.

“Sa jedne strane je težnja Srbije da nastavi proces evropske integracije, a tu je onda nezaobilazna suradnja u regionu, a sa druge strane je činjenica da je Hrvatska, postavši članicom EU, dobila na određenoj težini kada je u pitanju njena uloga u regiji. U tom smislu, susret dva predsjednika je bio neizbježan. Pitanje je bilo samo u kom trenutku i sa kojim temama. Drugim riječima i više nego važnu ulogu imale su politika evropskih integracija u Srbiji, sa jedne strane i sa druge činjenica da tamo gde Srbija teži, Hrvatska već jeste”, kaže Žigmanov za RSE dan uoči posete Josipovića Srbiji i podvlači značaj dolaska dva predsednika u mesto Tavankut u opštini Subotica, u osnovnu školu "Matija Gubec" gde postoji nastava na hrvatskom jeziku.

"Prema najavama, trebalo bi se, napokon, poslije 11 godina nakon početka obrazovanja na hrvatskom, uručiti i udžbenici koje Srbija treba tiskati na hrvatskom jeziku. To je isto neka vrsta pozitivne poruke da su građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji ravnopravni građani. To je značajno za građane hrvatske zajednice jer oni imaju veliki broj problema, kad je u pitanju ostvarivanje manjinskih prava. I to je prilika da novi predsjednik, koji do sada nije pokazivao nikakav interes za položaj hrvatske zajednice, doprinese pomaku kad je u pitanju rešavanje problema sa kojima se oni susreću. Takva su očekivanja u hrvatskoj zajednici u Vojvodini“, kaže Žigmanov.
XS
SM
MD
LG