Dostupni linkovi

Španske žrtve nemačkog leka traže odštetu


Oko dve stotine Španaca rođenih sa defektima nakon što su njihove majke tokom trudnoće uzimale lek talidomid, podnelo je u ponedeljak tužbu protiv proizvođača, nemačke kompanije Gruenental, tražeći odšetu od 204 miliona evra.

Talidomid je bio sedativ koji se pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka prepisivao za suzbijenje jutarnje mučnine.

Hiljade dece čije su majke uzimale ovaj lek rođeno je sa abnormalno malim udovima, a u nekim slučajevima bez ruku, nogu ili kukova. Ovakvi defekti prijavljeni su u Evropi, Australiji, Kanadi i Japanu.

Neke žrtve su uspele da dobiju kompenzaciju preko suda od distributera ovog leka u drugim zemljama, ali se nemačka kompanija Greunental dugo opirala da pristane na sporazum.

Gruenental se konačno izvinio žrtvama prošle godine. Prema rečima advokata koji zastupa oko 200 članova španske asocijacije žrtava talidomida, uputstvo na leku nije sadržalo upozorenje na štetne nuspojave.

Kada je talidomid povučen sa tržišta, nije bilo kampanje kojom bi se objasnilo lekarima i pacijentima kakvi su potencijalni efekti na fetuse, rekao je advokat Ignacio Martinez, prenosi Beta.

Španija je, štaviše, nastavila da distribuira ozloglašeni lek još šešt mesci pošto je on povučen sa tržišta u drugim zemljama, dodao je advokat. Zastupnici Gruenentala se brane pozivanjem na zastarelost, i takođe tvrde da je lek povučen sa španskog tržišta u decembru 1961, kao i drugde u Evropi.
XS
SM
MD
LG