Dostupni linkovi

Keri i Karzai postigli delimični sporazum


Posle intenzivnih pregovora SAD i Avgansitan postigli su delimičan sporazumo o američkom vojnom prisustvu u Avganistanu posle 2014. kada je predvidjeno povlačenje američkih trupa iz te zemlje, ali ipak nisu uspeli da se usaglase o presudnom pitanju imuniteta američkih vojnika.

Državni sekretar SAD Džon Keri juče i danas u Kabulu vodio je maratonske pregovore s avganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem u nastojanju da postigne bilateralni sporazum o sigurnosti (BSA).

Taj tekst na kome dve zemlje mukotrpno rade 11 meseci treba da postavi okvir za američko prisustvo u Avganistanu po završetku borbene misije NATO u toj zemlji, krajem 2014, ali takodje i da se dogovore o broju baza i statusu vojnika koji će ostati.

Usaglašavanje ovog teksta je dosta važno, i američki predsednik Barak Obama želi da to bude već krajem oktobra, jer većina od oko 87.000 vojnika NATO u Avganistanu treba da napuste zemlju pre kraja 2014. godine.

"Postigli smo niz sporazuma" posebno o modalitetima intervencije američkog kontingenta, rekao je sinoć avganistanski predsednik na konferenciji za štampu sa Kerijem u Kabulu.

Karzai je upozorio da je pitanje imuniteta američkih vojnika, što je zahtev Vaštingtona, nije rešen i da o tom pitanju nije bilo konsenzusa.

Keri je dodao da ako pitanje imuniteta ne bude rešeno, "nažalost neće moći da bude Bilateralnog sporazuma o sigurnosti".
XS
SM
MD
LG