Dostupni linkovi

Republikanci u Predstavničkom domu nude dogovor


Republikanski kongresmeni iz Predstavničkog doma ponudili su usvajanje zakona kojim bi se izbegao bankrot SAD i okončala delimična obustava rada vladinih institucija, rekli su u petak američki zvaničnici.

To je deo okvirnog plana koji bi uključio rezove u socijalnim programima. Međutim, kako se dodaje, blokada u Kongresu još nije prevaziđena.

Pet dana uoči isticanja roka za povećanje limita zaduživanja države, odnosno mogućnosti da država bankrotira ako se taj limit ne podigne, Republikanci su zatražili promene u programu zdravrstvene zaštite poznatog kao "Obamaker".

Zahtev je iznet u finišu borbe demokrata i republikanaca oko ovog zakona koja je uzdrmala finansijska tržišta i 350.000 državnih službenika na federalnom nivou poslala na prinudne odmore.

Obama tvrdi da neće pregovarati s republikancima ni o federalnom budžetu ni drugim stvarima, sve dok vlada ne počne ponovo da radi i, odvojeno od toga, limit na zaduživanje ne bude podignut.

Plan republikanaca iz Predstavničkog doma predstavljen je sinoć na sastanku u Beloj kući, i prisustvovali su mu Obamini glavni savetnici, kao i Džon Bejner, šef republikanaca u donjem domu Kongresa.

Bejner je izneo predlog da se rok za donošenje zakona o podizanju kreditnog limita pomeri na 22. novembar, pod uslovom da Obama pristane na pregovore o smanjenju troškova u sklopu Obamakera i prekidu obustave rada vladinih institucija.

Učesnici su rekli da se diskusija proširila na načine da se brzo prekine blokada vlade, koja je stupila na snagu 1. oktobra, zato sto blokirani Kongres nije usvojio odgovarajući zakon.

Šef republikanske većine Erik Kantor, koji je prisustvovao sastanku, kazao je da se "čeka odgovor" zvaničnika Obamine administracije.
XS
SM
MD
LG