Dostupni linkovi

G20 traži od SAD brzo rešenje budžetske krize


Finansijski stručnjaci Grupe 20 najvećih svetskih privreda zatražili su u petak od SAD da brzo reše probleme s budžetom i zaduživanjem koji mogu nepovoljno da utiču i na svetsku privredu.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 dvodnevni sastanak u Vašingtonu završili su zajedničkim saopštenjem u kojem se izražava zabrinutost zbog spora Bele kuće i Predstavničkog doma oko budžeta i granice zaduživanje SAD.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je na konferenciji za novinare da se sve članice G20 nadaju brzom rešenju pošto 17. oktobra SAD, ako se ne podigne granica zaduživanja, mogu ostati bez novca da izmiruju svoje obaveze. To uključuje i isplatu kamata na državne obveznice.

"Nije raspravljano o najgorem scenariju. Verujemo da će vlasti SAD pronaći izlaz iz ove složene situacije", rekao Siluanov.

I drugi zvaničnici iz G20 su izrazili sličan optimzam, navodeći da ovo nije prvi put da su SAD na ivici bankrota, ali da je rešenje uvek do sada bilo nađeno u zadnji čas.

Vlada SAD je prošle nedelje ušla u delimičnu blokadu budžeta, pošto demokrate i republikanci nisu mogli da se dogovore o produženju privremenog finansiranja vlade.
XS
SM
MD
LG