Dostupni linkovi

BiH pobijedila Lihtenštajn, korak do Brazila


Atmosfera u Zenici pred susret
Atmosfera u Zenici pred susret
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u devetoj utakmici G-grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. u Zenici u petak uveče pobijedila selekciju Lihtenštajna sa 4:1 (4:0) i ostala na čelu grupe G.

Grčke je pobijedila Slovačku u Atini sa 1:0, autogolom Milan Škrtela, i izjednačila se sa BiH po broju bodova ali sa slabijim međusobnim skorom.

Pobjednik grupe i putnik za Brazil, kao i učesnik plejofa, će se znati u utorak navačer. BiH na Svjetsko prvenstvo sigurno vodi pobjeda, ali i remi ili poraz ako Grčka ostvari isti rezultat.

BiH igra protiv Litvanije u gostima a Grčka protiv Lihtenštajna kući.

Pitanje pobjednika izabranici selektora Safeta Sušića riješili su već nakon prvih 40 minuta igre do kada su postigli četiri gola.

U sedmoj pobjedi u kvalifikacijama, golove za BiH su postigli Edin Džeko (27., 39.), Zvjezdan Misimović (34.) i Vedad Ibišević (38.), dok je strijelac jedinog gola za gostujuću ekipu bio David Hasler (61.).

Od prve minute nogometaši BiH krenuli su napadački i napravili nekoliko povoljnih prilika, ali se na prvi pogodak čekalo do 27. minute. Džeko je na asistenciju Misimovića udarcem glavom matirao golmana Jehlea.

U 34. minuti Misimović je povisio na 2:0, a treći pogodak za BiH postigao je Ibišević u 38. minuti. Samo minutu kasnije Džeko je postigao svoj drugi gol večeras, a deseti u kvalifikacijama i tako preuzeo prvo mjesto na listi strijelaca.

U nastavak utakmice bh. nogometaši su ušli nešto opuštenije, a rezultat takve igre je i pogodak Lihtenštajna u 61. minuti preko Haslera.

Do kraja susreta BiH je imala još nekoliko prilika, ali se rezultat nije mijenjao.

Za reprezentaciju BiH večeras su nastupili: Begović, Spahić, Bičakčić, Vršajević, Salihović, Lulić (od 61. Kvržić), Pjanić (od 61. Hajrović), Medunjanin (od 61. Ibričić), Misimović, Ibišević, Džeko.

Posljednji ispit u kvalifikacijama Sušićevi izabranici imaju u utorak u Kaunasu protiv Litvanije. Pobjeda u toj utakmici reprezentaciju BiH prvi put u historiji vodi na Svjetsko prvenstvo.
XS
SM
MD
LG