Dostupni linkovi

Pjongjang upozorio na kontranapad zbog vojnih vežbi


Severna Koreja upozorila je u petak da će "sahraniti u moru" američki nosač aviona, oštro kritikujući dvodnevne pomorske vojne vežbe koje su u četvrtak započeli SAD, Južna Koreja i Japan na južnoj obali Korejskog poluostrva.

U tim vežbama učestvuju američki nosač aviona na nuklearni pogon "Džordž Vašington", brodovi sa raketama na navođenje, helikopteri i avioni, prenela je agencija AFP.

"Te vojne vežbe pokazuju da je trostrana vojna alijansa SAD-Japan-Južna Koreja prerasla u nuklearnu vojnu alijansu i da je postala operativna", navedeno je u saopštenju severnokorejskog Komiteta za mirno ujedinjenje Koreje, prenosi Tanjug.

"Ako te tri zemlje pokrenu "nuklearni rat dok govore o "naznakama i preventivnom napadu", uprkos ponovljenim upozorenjima Severne Koreje, njihove revolucionarne oružane snage će istog trenutka naići na kontranapad kako bi se ti agresori i provokatori sahranili u moru zajedno sa svojim nosačem", kaže se u saopštenju.

Vojna vežba se održava nakon što su Seul i Vašington prošle nedelje postigli dogovor o zajedničkoj strategiji u suočavanju sa "rastućom pretnjom nuklearnog napada od strane Severne Koreje" pošto je ta zemlja ponovo pokrenula rad zastarelog plutonijumskog reaktora.
XS
SM
MD
LG