Dostupni linkovi

Čović i Radončić: Nije isključen ni indirektni izbor članova Predsjedništva BiH


Predstavnici šest vodećih stranaka na nivou BiH očekuju da komesar za proširenje EU, Štefan Füle u narednih nekoliko dana uputi pisani prijedlog, kojeg bi on sročio, u vidu dokumenta ili inicijative, za rješavanje presude “Sejdić-Finci”, a na osnovu onoga što je čuo tokom i današnjeg kruga razgovora sa bh. zvaničnicima.

To bi bio inicijalni dokument, koji bi bio prihvatljiv za sve strane u BiH, rečeno je u četvrtak kasno poslijepodne, u sjedištu HDZ-a BiH u Mostaru na press-koneferenciji, koju su po povratku iz Bruxellesa održali predsjednik HDZ-a Dragan Čović i lider SBB-a, Fahrudin Radončić, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda.

“Prvi put smo u ove četiri godine dobili dobro volju gospodina Fülea da on u narednih nekoliko dana sroči jedan dokument, prijedlog, inicijativu, na osnovu onoga što je čuo od svih nas, što bi možda trebalo biti inicijalni dokument, koji bi bio prihvatljiv za sve strane, koje u tome učestvuju”, izjavio je Radončić.

Istakli su kako nije isključeno da “cijeli proces” provođenja presude “Sejdić-Finci” bude “resetovan”, te da na stolu bude prijedlog indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, što bi – podsjetimo – obavljalo se u Parlamentu.

“Indirektni način izbora članova Predsjedništva BiH ne smije biti proglašen mrtvim. Vrlo je lako da se ponovo vrati priča o indirektnom izboru na početak”, rekao je predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić, ističući kako indirektno rješenje ne treba isključivati “samo zato što to traže stranke iz RS-a, i time se one stavljaju izvan problema”. “Jer ulazak BiH u EU je takođe stvar koja se tiče RS-a”, naglasio je Radončić.

“I danas je ta mogućnost pomalo otvorena, da se vrati sve na početak. I sve druge kombinacije da budu u igri oko traženja rješenja za izbor članova Predsjedništva”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, ističući kako “svi imao isti problem”. “Ako ne nađemo rješenje, nije to onda samo problem Federacije BiH. I bilo bi vrlo pogrešno svesti taj problem danas na Federaciju”, rekao je Čović, odgovarajući na novinarsko pitanje o čestim izjavama iz RS-a kako su problemi i nemogućnost dogovora u većem bh. entitetu.

Predsdjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda je rekao kako, ako ne bude dogovora lidera, Bosni i hercegovini prijeti da pod rizikom bude ukupno oko 140 miliona eura novca iz IPA fondova.

Dvojica lidera su istakla i kako ne treba dizati tenzije oko ishoda razgovora s predstavnicima EU.
XS
SM
MD
LG