Dostupni linkovi

Holandska kompanija uklanja Kostu Konkordiju


Specijalizovana holandska kompanija "Rojal Boskalis" (Royal Boskalis NV) saopštila je danas da je dobila posao odnošenja olupine luksuznog turističkog broda "Kosta Konkordija" (Costa Concordia), skoro dve godine bio nasukanog kod italijanskog ostrva Djiljo.

U skupoj i komplikovanoj operaciji, pripremanoj godinu dana, "Kosta Konkordija" je sredinom septembra uspravljena i odsukana.

Olupina dugačka 290 metara i teška 114 hiljada tona, sledećeg leta biće podignuta na specijalan brod koji obično prevozi naftne platforme i drugi veliki teret, a potom će biti odvezena, razmontirana i reciklirana.

Za podizanje i prevoz će biti upotrebljen polu-potopiv brod-platforma, najveći na svetu. Kada se njegovi tankovi napune vodom, taj brod "potone" i može se podvući pod teret - u ovom slučaju brod za krstarenje. Potom se voda ismpumpa iz tankova broda-platforme dugačkog 275 metara, a širokog 70, te se on, zajedno s teretom, digne iznad površine mora i odnese teret.

Holandska kompanija kaže da je za taj posao vlasnica "Konkordije", komapanija "Karnival" (Carnival Corporation), dodelila ugovor vrednosti 22 miliona evra.
XS
SM
MD
LG