Dostupni linkovi

U podne prosvjed liječnika u ZagrebuHrvatski liječnički sindikat u podne na zagrebačkome Cvjetnom trgu organizira prosvjed, na kojem očekuju veliki odaziv liječnika u štrajku, koji traje već 23. dan. Štrajk neće prestati dok se ne bude potpisao novi Kolektivni ugovor, kaže predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, pa se odmah nakon prosvjeda nastavlju i pregovori.

U jučerašnjoj rundi pregovora raspravljali su o najspornijoj i najkompleksnijoj stavci ugovora - plaćanju dežurstava. Babić je ocijenio da je rasprava bila dinamična te da su određena pitanja rasvijetlili do kraja. Ponovio je da će štrajk završiti kada u rukama budu imali dokument koji ima pravnu snagu i učinkovitost. Taj sindikat traži da se dežurstvo, koje je po zakonu prekovremeni rad, tako i tretira te da se svaki evidentirani prekovremeni rad plati.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak rekla je da su najviše govorili o načinu obračuna dežurstava, no nisu došli do zaključka jer je, ističe, riječ o kompleksnoj situaciji.

Obračun rada dežurstava nakon redovne, tjedne i mjesečne satnice je kompliciran, a pogotovo kada svatko od nas ima svoje želje, kazala je Prašnjak.
XS
SM
MD
LG