Dostupni linkovi

Ashton zabrinuta zbog nasilja u Egiptu


Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je u srijedu zabrinutost zbog nedavnog nasilja u Egiptu.

"Duboko sam zabrinuta zbog nasilnih sukoba koji su izbili u Egiptu tokom proteklog vikenda. Također izražavam saučešće porodicama žrtava", rekla je Ashton, prenijela je kineska agencija Xinhua.

Više od 50 osoba je poginulo kada su se pristalice Muslimanskog bratstva sukobile sa sigurnosnim snagama i protivnicima pokreta u više dijelova Egipta u nedjelju tokom proslave 40. godišnjice egipatske pobjede nad Izraelom 1973. godine.

Ashton je istakla da sukobi pokazuju razmjere podijeljenosti društva i nepovjerenja, dodavši da se rješenje jedino može postići kada se sve strane posvete političkom procesu.

Ashton je rekla da vidi potencijal za mirno rješenja sukoba, dodavši da će EU nastavljati podržavati egipatski narod u ovom procesu.

Tokom svoje posljednje posjete Egiptu, Ashton se sastala s privremenim egipatskim vladinim zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinih organizacija, političkih pokreta i predstavnicima Muslimanskog bratstva.
XS
SM
MD
LG