Dostupni linkovi

Epilog afere “Snimak”: Političari nevini, krivi zaposleni


Viši sud u Podgorici, ilustrativna fotografija
Viši sud u Podgorici, ilustrativna fotografija
Afera “Snimak” o navodnoj zloupotrebi državnih službenika i državnih resursa u partijske svrhe, devet mjeseci od svog izbijanja, nakon političke dobila je i pravnu završnicu. Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković odbacio je gotovo sve krivične prijave protiv funkcionera vladajuće DPS, za koje je utvrdilo da ni u radnjama ni u izjavama nijesu prekršili Zakon. Konstatovana je krivica samo kod zaposlenih u Centru za socijalni rad u Pljevljima, koji su prema navodima tužilaštva, isplatom jednokratnih socijalnih naknada povrijedili slobodu glasanja.

Kakve su reakcije na takav epilog afere “Snimak” ?

Afera “Snimak” dugo je punila stranice štampe i često bila udarna u elektronskim medijima, zbog procjena da na najvjerodostojniji način raskrinkava sve izborne pobjede vladajuće DPS, odnosno da su njeni funkcioneri državne položaje i državne resurse zloupotrebljavali kako bi partiji omogućili što bolji izborni rezultat. U prilog tome bezbroj puta emitovan je ton sa sjednice vrha DPS, na kome se između ostalog govorilo i o projektima zapošljavanja u susret izborima.

Tadašnji direktor zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić je rekao:

“Kroz ovaj program zaposlićemo prije svega članove DPS. Jedan zaposleni to su četiri glasa. Ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka smanjili smo njima jedan glas a nama povećali.“

Ta rečenica posebno je zaparala uši zaposlenima u Evropskoj administraciji, osjetljivoj na svaki vid političke korupcije, pa je Brisel odmah zatražio procesuiranje slučaja, personalizovanjem političke i pravne odgovornosti za aferu “ Snimak”. Samo u tu svrhu crnogorska Skupština formirala je Anketni odbor koji je saslušao više visokih funkcionera DPS, uključujući i njenog šefa Mila Đukanovića ali se parlamentana istraga završila samo podnošenjem pukog tehničkog izvještaja. Afera se očekivano na kraju prelomila preko sitnih partijskih riba, komentariše za Radio Slobodna Evropa njen pravni epilog, predsjednik Anketnog odbora Koča Pavlović iz opozicionog Pokreta za promjene.

Koča Pavlović
Koča Pavlović
“Valjda ne moram objašnjavati zbog čega je ovakvo djelovanje tužilaštva razočaravajuće, jer gospodin Vučković je abolirao sve aktere izbornog kriminala i čitavu priču je sveo na sitne ribe poput Jusa Ajanovića, direktora Socijalnog centra u Pljevljima. Juso će biti kriv za kriminalne aktivnosti, a neće biti kriv ministar Numanović koji mu je te aktivnosti naložio, neće biti kriv Milutin Simović koji je u Pljevljima tih dana te kriminalne aktivnosti koordinirao, neće biti kriv Milo Đukanović koji je sav taj kriminal osmislio i odobrio. Gospodin Vučković se ovakvom odlukom sprda sa pravom i pravdom i sprda se sa Jusom.”

Sličan stav za Radio Antena M iznosi i Goran Danilović iz opozicione Nove.

“VDT zna da nećemo prihvatiti nikakvu namještenu priču niti će na nešto namješteno pristati međunarodna javnost. Afera Snimak je realnost. Ako neko vjeruje da je dovoljno da se optuži neko ko je postupao po partijskom naređenju u nekoj od opština, a ne i onaj koji je naređenje izdao i zloupotrijebio državni resurs, grdno se vara.”

U medjima označen kao jedan od glavnih aktera afere “Snimak “ Zoran Jelić, sa početka ove priče, iz vladajućeg DPS, međutim konstatuju kako je tužilaštvo potvrdilo ono što su u njegovoj partiji od početka tvrdili, da je afera iskonstruisana i da nema ni govora da je bilo diskriminacije prilikom zapošljavanja.

“Mi smo u startu rekli da je to naša priča na sastancima gdje razmatramo političke teme koje su aktuelne za građane Crne Gore i jedna od tema je bila zapošljavanje i kako pomoći građanima da se problem nezaposlenosti, naročito mladih umanji. I rekli smo da da će to što se pokušava iskonstruisati imati takav epilog da će propasti kao sve konstruisane afere čiji je cilj bio da ruše ugled DPS-a.”

Čeka se reakcija Brisela

Ipak, poslije svega otvara se pitanje kako će na tačku koju je na aferu “Snimak” stavilo crnogorsko tužilaštvo gledati u Briselu i kakve su moguće posljedice po dalji proces evropskih integracija Crne Gore, a u susret otvaranju najtežih poglavlja koja se odnose na vladavinu prava?

Predstavnik Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Dirk Lange nije želio da komentariše odluku Tužilaštva o odbacivanju većine krivičnih prijava o zloupotrebi državnih resursa u aferi "Snimak".

On je samo ponovio da će Evropska unija tražiti da Crna Gora ima konkretne rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, što je potrebno i za ispunjavanje uslova u okviru poglavlja 23.

Na pitanje da li će odluka Tužilaštva uticati na otvaranje poglavlja, Lange je odgovorio:

,,To je nešto što će zavisiti od diskusije država članica. Izvještaj o napretku će izaći 16. oktobra i to će biti jedna određena slika o situaciji, ali će se i dalje pratiti šta Crna Gora radi. Sve to zajedno sa prelaznim mjerilima i sa konkretnim rezultata će dovesti do odluke.”

Koča Pavlović smatra da je ovakvom epilogu afere “Snimak” upravo doprinijela sama Evropska komisija.

“Ona je naprasno digla ruke od afere ‘Snimak’, ona je naprasno odlučila da odustane od politike uslovljavanja. Mislim da je režim, koji apsolutno kontroliše tužilaštvo i pravosuđe, donio političku procjenu da je Brisel moguće zadovoljiti mrvicama. To samo po sebi ne može dovesti u pitanje otvaranje poglavlja jer mislim da je u stvari politička procjena režima biti zadovoljan ovim sitnim ribama donijeta na osnovu nekih kvalitetnih informacija koje režimu očigledno pribavlja čovjek koji je ključni u cijeloj ovoj operaciji, a to je potpredsjednik vlade Duško Marković.”

Iako je tužilaštvo stavilo tačku na aferu “Snimak” više pojedinosti i povoda za političku debatu o tome biće već 11. oktobra kada će se pred Skupštinskim odborom za antikorupciju održati kontrolno saslušanje vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića.
XS
SM
MD
LG