Dostupni linkovi

Dženet Jelen prva žena na čelu Federalnih rezervi SADPredsednik SAD Barak Obama će nominovati potpredsednicu Federalnih rezervi Dženet Jelen (Janet Yellen) za novog predsednika američke centralne banke, saopštila je
jutros Bela kuća.

Jelen će na tom mestu zameniti Bena Bernankea (Ben Bernanke) i time postati prva žena na čelu moćnog "Feda", i to u ključno vreme za američku ekonomiju i bankarstvo.

I Jelen i Bernanke treba da se pojave danas pred Obamom u Beloj kući, kako bi primopredaja dužnosti zvanično bila objavljena. Bernanke će ostati na poziciji do kraja mandata, to jest 31. januara.

On je na čelu Federalnih rezervi osam godina, i pomogao je da se američka ekonomija izvuče iz najgore finansijske krize koja ju je pogodila još od vremena velike recesije iz tridesetih godina prošlog veka.

Jelen (67) je postala vodeći kandidat za Bernankeovog naslednika pošto je bivši ministar finansija Lorens Samers (Lawrence Summers) - za koga se smatralo da je Obamin miljenik - povučen iz razmatranja za tu funkciju zbog sve izraženijeg otpora.

Jelen je Bernankeova bliska saradnica i saveznik, i bila je jedan od ključnih arhitekata programa Federalnih rezervi da se kamatna stopa održava na rekordno niskom nivou, kako bi se pomoglo oslabljenoj ekonomiji SAD da se oporavi.
XS
SM
MD
LG