Dostupni linkovi

Protestna šetnja radnika Hidrogradnje u Sarajevu


Protest radnika "Hidrogradnje" u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
Više od 500 radnika građevinskog poduzeća Hidrogradnja krenulo je u ponedjeljak u mirnu šetnju kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj se nalaze.

Današnji zahtjev je da Hidrogradnji bude odobren ugovor o radovima na koridoru 5-C od 100 miliona KM, a gdje su posao dobile strane kompanije.

Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata Hidrogradnje kazao je da sadašnji Nadzorni odbor i Uprava ne mogu voditi ovo poduzeće:

„Vjerujte svake godine desetak miliona smo u gubitku. Novac od potraživanja od iračkog dugovanja, sakrili su. Imamo dokumentaciju gdje su ove godine na Vladu Federacije prebacili oko 23 miliona KM ,a mi smo već 10 godina bez penzijskog i zdravstvenog osiguranja, bez poreza za nezaposlene“.

Jedna od radnica ovog poduzeća Slavca Labuz kaže da je žalosno da se uništava jedina preostala javna građevnska kompanija u državi:

„Vlada Federacije je upetljana, sve je korupirano, ovdje čovjek ostaje bez riječi na sve ovo“.

Ismet Heremić, radnik Hidrogradnje kaže da više od deset godina traje agonija ovog nekadašnjeg građevinskog giganta:

„Žalosno je da je nekadašnji gigant pao na prosjački štap. Ne možeš hraniti porodicu, a ko je bolestan ne može se liječiti“.

Šetnja je krenula ispred Hidrogradnje, a radnici su prošli pored Općinskog suda Sarajevo, tužiteljstva Kantona i Federacije BiH, Vlade Federacije, zgrade Gradskog sindikata, a na kraju će se okupiti ispred Federalnog parlamenta.
Protestima su se pridržili i radnici iz drugih firmi Kantona Sarajevo .

Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo stupili su u generalni štrajk 30. rujna zahtijevajući uplatu svih neizmirenih doprinosa.

XS
SM
MD
LG