Dostupni linkovi

Keri: Hvatanje lidera Al Kaide u skladu sa zakonom SADDržavni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas na Baliju da su prigovori na američko hvatanje jednog od vođa Al Kaide u Libiji tokom vikenda neosnovani i da je ono bilo izvedeno u skladu sa zakonima SAD.

Keri je naveo da je osumnjičeni terorista Nazih Abdul-Hamed el Rukaj, koga su u subotu uhvatili američki vojnici u Tripoliju, bio "legalna i odgovarajuća meta", kao i da će protiv njega biti pokrenut sudski proces.

Libijska vlada kritikovala je operaciju američkih specijalaca, navodeći da je hvatanje El Rukaja bilo otmica, i zatražila od Vašingtona da objasni i opravda svoju akciju.

El Rukaja, poznatog pod pseudonimom Abu Anas el Libi, SAD optužuju za umešanost u bombaške napade na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji 2008, kada je poginulo više od 220 ljudi.

On je bio na listi najtraženijih terorista američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), nedugo posle napada na SAD 11. septembra 2001, sa raspisanom nagradom od pet miliona dolara za svakog ko pruži informaciju o njemu.
XS
SM
MD
LG