Dostupni linkovi

Nikolić: Obezbediti Srbima da glasaju


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija ponovo razmotriti da li da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu, ako Srbima koji imaju pravo da biraju ne bude omogućeno da slobodno i nesmetano glasaju.

"Uputili smo EU jasnu poruku da ukoliko ne budu stvoreni regularni uslovi za demokratske izbore i ukoliko Srbima koji imaju pravo da biraju ne bude omogućeno da slobodno i nesmetano glasaju, Srbija će ponovo razmotriti da li da u njima učestvuje", rekao je Nikolić u Jajincima kod Beograda na komemorativnoj svečanosti u znak sećanja na više desetina hiljada streljanih na tom mestu u Drugom svetskom ratu.

On je rekao da Srbi biranjem svojih predstavnika na lokalnim izborima na Kosovu, koji su zakazani za 3. novembar, treba da obezbede legalitet i legitimitet u očima međunarodne zajednice.

"Onda će nam zajednička borba za Kosovo i Metohiju biti uspešna, a cilj lakše ostvariv", rekao je Nikolić i zatražio poverenje Srba sa Kosova, prenosi Beta.

On je istakao da Srbija neće dozvoliti da joj se otme njen neotuđivi deo, kao i da nije dovoljno moćna da ratuje, ali da je dovoljno pametna da pregovara.

Komemorativnoj svečanosti u Jajincima osim Nikolića prisustvuje i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, kao i ministri Vlade Srbije.

Nemački nacisti su logoraše iz logora na Banjici odvodili u obližnje Jajince, gde je, prema zvaničnim podacima, streljano više od 80.000 Srba, Roma, Jevreja i antifašista.
XS
SM
MD
LG