Dostupni linkovi

Soči: Privedeno stotine stranih radnika


Ruske vlasti su privele na stotine stranih radnika u Sočiju gde će se održati Zimske olimpijske igre i mnoge od njih držali u "nezakonitim i nehumanim uslovima".

Starni radnici su radili na izgradnji objekata ili infrastrukture za Igre u crnomorskom letovalištu Soči i privedeni su tokom policijskih racija po gradilištima, radničkim smeštajnim objektima i na javnim mestima, saopštio je Hjuman Rajt Voč (HRV.

Oni su uhapšeni zbog navodnog kršenja migracionog ili radnog zakonodavstva i pušteni na slobodu posle nekoliko sati, ali neki su ostali u pritvoru i više od nedelju dana bez hrane i adekvatnog mesta za spavanje kao i prava na advokata, naveli su Human Rajt Voča, prenela je agencija Rojters.

Radnici su bili privođeni tokom racija koje su počele s početkom septembra i nastavljene tokom završne inspekcije Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za Zimske olimpijske igre koje se od 7. do 23. februara održavaju u Sočiju, rekao je HRV.

Direktor Koordinacionog komiteta MOK-a u Sočiju Žan Klod Kili dao je pozitivnu ocenu priprema Igara tokom te posete prošle nedelje rekavši da je "sve veoma impresivno".

Britanska agencija navodi da niko iz ruskog ministarstva unutaršnjih poslova niti kancelarije regionalnog guvernera, večeras, nije bio dostupan za komentar.
XS
SM
MD
LG