Dostupni linkovi

Popisivači kucaju na vrata, sve protiče bez većih problema


Popis stanovništva u BiH
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00
Nakon višegodišnjeg odlaganja i maratonskih priprema, u utorak 1. oktobra, tačno u devet ujutro, počelo je prebrojavanje stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini. Nadležni tvrde da je početak popisa, na koji se čekalo 22 godine, protekao bez problema. Oko 19.000 popisivača upućeno je na teren, a ankete pokazuju da ih građani Bosne i Hercegovine spremno dočekuju.

U utorak u devet prvi popisivači pokucali su na vrata građana Bosne i Hercegovine i tako otpočeli najveće statističko istraživanje u državi nakon više od dvije decenije.

Poslije intenzivne medijske kampanje, nedoumica u vezi sa popisnim pitanjima, čini se - nema.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link

Da je, uglavnom, sve jasno prvog dana popisa potvrđuju i u nadležnim institucijama. U Agenciji za statistiku BiH ističu da je popisivanje počelo prema planu. Savjetnica za odnose sa javnošću Mirsada Adembegović kaže da su stigli i prvi izvještaji instruktora sa terena.

„Sve je po planu završeno što se tiče priprema za popis i starta popisa. Za sada su samo pozitivne informacije došle sa terena, a kakvih će iskustava biti i šta će sve biti, imaćemo sutra informacije kada dobijemo zvanične izvještaje i od samih popisivača“, navodi Adembegović.

U jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj popis je počeo na vrijeme - potvrdila je vršilac dužnosti direktora entitetskog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

„Do sada nemamo informacija od strane popisne komisije i jedinica lokalne samouprave, ni od naših entitetskih instruktora da ima problema na terenu, tako da smo zadovoljni, sve teče po planu.“

Da sve protekne po planu potrudili su se i u nevladinom sektoru - Koalicija Jednakost, koju čini 17 organizacija, napravila je web stranicu popismonitor.ba i call centar gdje se građani mogu informisati o popisu, postavljati pitanja i prijaviti nepravilnosti. Dalio Sijah, iz udruženja „Zašto ne?“ objašnjava kako je protekao prvi dan popisa:

„Građani postavljaju raznorazna pitanja, od onih vrlo jednostavnih da li će biti popisani ukoliko ih popisivač ne zatekne kući, pa do onih kompleksnih pitanja ukoliko se radi o njihovim stanovima, da li mogu biti popisani na drugoj adresi. Prijave problema koje smo mi do sada dobili još uvijek su se ticale odabira popisivača u lokalnim popisnim komisijama. Imali smo i prigovora da osobe ne žele da ih popišu neki popisivači koje oni znaju itd.“


Radmila Čičković pojašnjava da je nekih nedoumica bilo i u Banjaluci - u pojedine popisne komisije dolazile su grupe građana koje su htjele da se popišu na licu mjesta.

„Vjerovatno građani to razumiju kao da su to možda izbori, pa da se na taj način vrši popisivanje. Tim građanima je rečeno da se popis provodi u njihovim kućama“, kazala je Čičković.

Ovakvi slučajevi ne čude jer se u Bosni i Hercegovini mjesecima već vodi agresivna kampanja o popisnim pitanjima koja se tiču nacionalnosti, vjeroispovijesti i jezika. Umjesto tehničkog - popis u BiH tako je postao ključno političko pitanje, a građani predmet manipulacije brojnih političkih centara moći.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link

Najveće statističko istraživanje, koje traje 15 dana, koštaće Bosnu i Hercegovinu 46 miliona maraka, a prvi rezultati biće poznati 90 dana od završetka popisa. Iz statističkih agencija apelovali su na sve građane da daju tačne podatke kako bi popisivači obavili svoj posao odgovorno i u skladu sa zakonom.

Nadležni su više puta ponovili i to da će podaci koji budu prikupljeni biti korišteni isključivo u statističke svrhe i neće biti ustupani bilo kojoj instituciji, organizaciji ili pojedincu.

Konačan posao u vezi sa popisom mora da bude završen do polovine 2016. godine, a rezultati će biti objavljivani sukcesivno.​

XS
SM
MD
LG