Dostupni linkovi

Snouden i Malala u užem izboru za nagradu Saharov


Malala Jusufzai
Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden i pakistanska devojčiča Malala Jusafzai ušli su u uži izbor za nagradu Andrej Saharov koju Evropski parlament (EP) svake godine dodeljuje borcima za ljudska prava.

U užem izboru su i beloruski disidenti Ales Bjalacki, Edvard Lobau i Mikola Statkevič, koje tamnošnje vlasti već tri godine drže u zatvoru zbog učestvovanja u antivladinim demonstracijama.

Snouden je postao poznat nakon što je medijima dostavio podatke o tajnim programima američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) za nadzor nad telekomunikacijama širom sveta, za koju je radio.

Nakon što su ga američke vlasti optužile za izdaju, Snouden je pobegao u Rusiju, gde je dobio politički azil, podseća Tanjug.

Malala Jusafzai je kao dvanaestogodišnja devojčica preživela atentat pucnjem u glavu koji su organizovali pakistanski Talibani, jer je prkosila njihovoj zabrani opismenjavanja ženske dece. Danas ima 16 godina.

Konačni dobitnik znaće se 10. oktobra, a svečana dodela nagrade nazvane po čuvenom ruskom disidentu održaće se 20. novembra u Strazburu.

Među ranijim dobitnicima nagrade su južnoafrički borac protiv aparthejda Nelson Mandela i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan.
XS
SM
MD
LG