Dostupni linkovi

Zapaljen olimpijski plamen za Igre u Sočiju


Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Sočiju, u Rusiji, sledeće godine zapaljen je danas sunčevim zracima u drevnoj Olimpiji, u Grčkoj.

Pre Igara koje se održavaju od 7. do 23. februara, baklja će biti pronesena kroz devet vremenskih zona i 83 regiona u Rusiji, a 7. novembra će biti odnesena na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Na ceremoniji na jugu Grčke, uz učešće glumica obučenih kao drevne sveštenice, baklja je zapaljena uz pomoć paraboličniog ogledala.

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta je izjavio na ceremoniji kako će 'olimpijska baklja nositi poruku olimpijskih vrednosti: izvanrednog prijateljstva i putovanja bez ijednog oblika diskriminacije'.

Dmitrij Cerničenko, predsednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, uzvratio je:

"Mi ćemo uvijek biti ujedinjeni u našoj raznolikosti i ovo je simbolično za Rusiju, najveću zemlju na svetu u kojoj žive u miru pripadnici više od 180 nacionalnosti koji govore 150 jezika".

Prvi nosilac baklje je skijaš Janis Antoniju, a na njenom 65.000 kilometara dugom putu nosiće je, izmedju ostalih hokejaš Aleksandar Ovečkin, skakačica s motkom Jelena Išinbajeva, fudbaler Aleksandar Keržakov i gimnastičar Aleksej Nemov.
XS
SM
MD
LG