Dostupni linkovi

SDA i HDZ postigli dogovor o presudi "Sejdić i Finci"


Sud za ljudska prava u Strazburu
Sud za ljudska prava u Strazburu
Na sastanku u četvrtak delegacije Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske stranke približile su značajno stavove kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Kako je novinarima nakon sastanaka kazao Izetbegović bio je ovo dobar sastanak čelnika stranaka koji će rezultirati konkretnim dogovorima o važnim pitanjima za BiH, Federaciju BiH, za bošnjački i hrvatski narod, a čelnici stranka odlučili su se za intenzivnu saradnju dve stranke u cilju relaksacije odnosa između dva naroda, javlja Fena.

Govoreći o implementaciji presude Izetbegović kaže da je ona dogovor da se ide na direktan izbor članova Predsedništva BiH i to tako da Federacija BiH bude jedinstvena izborna jedinica, da postoji jedinstvena lista kandidata za članove Predsedništva BiH i da se pronađe mehanizam koji će garantovati da jedan narod drugome ne može birati člana Predsedništva što bi se moglo postići kroz dva područja koja će biti definisana, prenose agencije.

Ta dva područja, dodao je, bila bi jednake veličine, bila bi multietnička i omogućila bi da građani iz jednog područja izaberu jednog člana, a građani iz drugog drugoga člana Predsedništva BiH.

Čović je izjavio da implementacija presude zahteva intervencije i u Domu naroda za šta je potrebno napraviti intervencije na Ustav BiH i Ustav FBiH i kao i na Izborni zakon BiH, ali da se sada uz mnogo optimizma može razgovarati o tome kako bi se poslala pozitivna slika na sastanku u Briselu 1. oktobra.
XS
SM
MD
LG