Dostupni linkovi

Antifašistički protesti u nekoliko grčkih gradova



Više hiljada ljudi protestovalo je danas protiv fašizma u Atini i drugim grčkim gradovima, dok grčka policija nastavlja operacije protiv neonacističke stranke Zlatna zora.

Kao glavni događaj protesta večeras je planirana protestna šetnja u Atini, na koju su pozvale stranke levice, sindikati i antifašistička udruženja.

Vladajući socijalistički Pasok, koji deli vlast s desnicom, pozvao je danas "sve društvene i institucionalne grupacije da se odazovu protestu", dok je opoziciona radikalna levičarska Siriza pozvala na "mirnu šetnju u odbranu demokratije".

Protest je reakcija na prošlonedeljno ubistvo jednog levičarski orijentisanog repera, koje je počinio jedan neonacista. Antifašističke demonstracije održane su i prošle nedelje, a
pratili su ih sukobi s policijom.

Atinska policija je naredila opsežnu istragu u tri svoja komesarijata na periferiji grada, optužena u javnosti da su tolerisali nasilje pripadnika Zlatne zore.

Pojačani su i kontrola i pretresi pripadnika Zlatne zore, posle kritika u medijima za pasivnost policije u rešavanju porasta nasilja neonacista, a policija trenutno ispituje i njenu povezanost s pojedinim pripadnicima policije.

Zlatna zora ima 18 poslanika u parlamentu od 300 članova.
XS
SM
MD
LG