Dostupni linkovi

UN: Upola manje dece na opasnim poslovimaBroj dece u svetu koja rade opasne poslove prepolovljen je od 2000. do 2012. i opao je na 85 miliona, ali to nije dovoljno za ispunjenje cilja da se do 2016. iskoreni takva zloupotreba dece, objavila je danas Agencija UN za rad.

U 2000. godini, 171 milion dece između pet i 17 godina radio je poslove koji su ugrožavali njihovo zdravlje, bezbednost i moralni razvoj, navela je ta agencija.

Direktor Međunarodne organizacije rada Konstans Tomas rekla je da je zbog preterano optimistično postavljenih ciljeva 2006. o sprečavanju dečijeg rada na bilo kakvim opasnim poslovima verovatno "neće biti moguće postizanje cilja ovim tempom".

Kako se ocenjuje u izveštaju, pad zloupotrebljavanja dece postignut je zahvaljujući zakonima o radu i političkoj volji zemalja da obezbede veću socijalnu zaštitu i obrazovanje za decu.

"Ipak, ono što ne želimo je da dobre vesti iz ovog izveštaja proizvde samozadovoljstvo", rekla je Tomas novinarima, ponavljajući da je potrebno da se uradi više.
XS
SM
MD
LG