Dostupni linkovi

Svet obeležava Međunarodni dan mira


Sedište UN u Njujorku
U svetu se 21. septembra obeležava Međunarodni dan mira koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila danom koji je posvećen jačanju ideala mira, kako unutar tako i među nacijama i narodima.

"Povodom ovog Međunarodnog dana mira obećajmo da ćemo učiti svoju decu koje su vrednosti tolerancije i međusobnog poštovanja. Investirajmo u škole i učitelje koji će graditi pošten i inkluzivan svet u kome će različtiost biti prihvaćena. Borimo se za mir i branimo ga svim snagama", poručio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun, objavljeno je na sajtu UN.

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), šef ukrajinske diplomatije Leonid Kožara, saopštio je, povodom Međunarodnog dana mira, da je obrazovanje od presudnog značaja za smanjenje tenzija, navodeći da je neophodno rešiti dugotrajne sukobe.

"Međunarodni dan mira pruža nam priliku da razmislimo na koji način možemo da pojačamo naš rad i ojačamo ideju mira među svim narodima, a to je od posebnog značaja za OEBS kao najveće regionalne organizacije za bezbednost na svetu", istakao je Kožara u saopštenju.

Međunarodni dan mira je ustanovljen 1981. godine rezolucijom 36/67 Generalne skupštine UN na dan početka njenog zasednja, koji se održavao svake godine trećeg utorka u septembru. Prvi Dan mira je obeležen u septembru 1982. Generalna skupština je 2001. jednoglasno usvojila rezoluciju 55/282, kojom je 21. septembar ustanovljen kao dan nenasilja i prekida vatre, podseća Tanjug.
XS
SM
MD
LG