Dostupni linkovi

SAD: Usvojena kontroverzna budžetska mjera


Poslanici američkog Predstavničkog doma usvojili su danas nacrt budžeta pomoću kojeg će vlada nastaviti da funkcioniše, ali bez sredstava za zdravstveno osiguranje.

Poslanici u Predstavničkom domu, gdje većinu čine republikanci, glasali su sa 230 glasova "za" i 189 "protiv", uglavnom po partijskoj liniji, usvajanja kontroverzne mjere.

Demokrate, koje čine većinu u Senatu, obećale su da će naredne sedmice iz usvojene mjere ukloniti odredbu o obustavljanju sredstava za zdravstveno osiguranje.

Američka vlada suočava se sa potencijalnim djelimičnim zatvaranjem 1. oktobra, ukoliko Kongres i Bijela kuća ne postignu saglasnost o privremenoj budžetskoj mjeri.

Ukoliko ne bude usvojen budžet za narednu fiskalnu godinu, koja počinje 1. oktobra, Americi prijeti djelimično zatvaranje savezne vlade. Neophodno je i da se u Kongresu postigne saglasnost za povećanje gornje granice zaduživanja sa dosadašnjih 16 hiljada i 700 milijardi dolara kako bi zemlja mogla da nastavi da otplaćuje dugove.

Obama i republikanci u Kongresu ne mogu da postignu saglasnost o iznosu saveznog budžeta, prioritetu vladinih izdataka i gornjoj granici zaduživanja.

Nacrtom zakona republikanaca savezne agencije finansiraće se na godišnjem nivou sa više od 986 milijardi dolara, ali ostaje prostor za automatske mjere štednje koje će na snagu stupiti 1. januara.
XS
SM
MD
LG