Dostupni linkovi

Srbija odbila zahtev BiH za ustupanje krivičnog gonjenja Eleza


Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbacio zamolnicu BiH za ustupanje krivičnog gonjenja Darka Eleza iz Sarajeva toj zemlji, koja ga traži zbog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem.

Portparol suda Mirjana Piljić rekla je da je tom odlukom žalbeni sud potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbačen zahtev Ministarstva pravde BiH za pokretanje postupka za ustupanje krivičnog gonjenja Eleza, koji u Sremskoj Mitrovici izdržava kaznu zatvora od devet godina, prenose agencije.

Zahtjev BiH je ocenjen kao nedozvoljen, jer međunarodnim i bilateralnim aktima nije propisana mogućnost da organ strane zemlje traži od srpskih organa da preuzme krivično gonjenje, prenose beogradski mediji.

BiH nije tražila izručenje, jer Elez ima dvojno državljanstvo.

Elez je prošle godine u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

U Višem sudu u Beogradu treba da mu počne još jedno suđenje, a na optuženičkoj klupi, osim njega, naći će se još devetorica optuženih.

Prošle sedmice u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv Eleza za više krivičnih dela organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG