Dostupni linkovi

De Klerk o Mendeli


De Klerk je rekao tokom „Foruma 2000“ u Pragu da je sa Mendelom imao povremeno veoma napete odnose, jer su bili politički oponenti. Međutim, kada god je pretila opasnost da pregovori zapadnu u ćorsokak, pronalazili su način da prevaziđemo te tenzije i nastavimo razgovore.

„Nakon toga smo postali veoma dobri prijatelji. U više navrata je bio gost u mojoj kući, kao što smo ja i moja supruga nekoliko puta bili gosti u njegovom domu. Na moj 70-ti rođendan, održao je zdravicu govoreći o našem prijateljstvu i uzajamnom poštovanju“.

De Klerk ističe da je kazao Mendeli sve što je želeo.

„Razgovarali smo redovno sve do pre 18 meseci, nakon čega se zbog bolesti u potpunosti povukao iz javnosti. Međutim, ja i moja supruga smo i dalje u redovnom kontaktu sa njegovom suprugom Grejsom Mašel, koja je naša prijateljica“.

De Klerk ne veruje da bi Mendelina smrt izazvala političku krizu u Južnoj Africi.

„Naprotiv. To bi trebalo da bude trenutak u kome bi se svi građani ponovo ujedinili i prisetili njegovog veliko delo, koje treba da sleve, na potrebu pomirenja, jer postoji opasnot od novih formi diskriminacije.“

De Klerk ukazuje da aktuelna vlast insistira da se u svim organizacijama i kompanijam iskazuje demografska strukturu Južne Afrike, u kojima treba da bude 79 odsto crnaca, 9 belaca, 6-7 ostalih „obojenih“ naroda i 2 procenta Indusa.

„To je nova forma rasnog grupisanja, odnosno rasa postaje odlučujući faktor za živote ljudi. Ekonomski resursi se, kao posledica takve politike, sve više koncentrišu u rukama crnaca, pa zbog toga belci sve učestalije napuštaju Južnu Afriku jer u njoj ne vide budućnost. Ako se ova praksa nastavi, ona će biti pogrešna kao i sam aparthejd“, upozorava de Klerk.
XS
SM
MD
LG