Dostupni linkovi

Meksiko: Novi protesti nastavnika


Nastavnici u Meksiku, nezadovoljni planom za reformu obrazovanja, najavili su za danas nove proteste, i to uoči početka zvanične proslave Dana nezavisnosti.

Organizatori iz sindikata CNTE najavili su da će učesnici protesta prošetati od statue Andjela nezavisnosti u centru prestonice do Spomenika revoluciji, gde su u petak premestili svoj protestni kamp.

Predstavnici sindikata sastaće se kako bi odlučili da li da se vrate na Trg Sokalo nakon okončanja proslave Dana nezavisnosti, javio je AFP.

Stotine policajaca u petak su uz pomoć vodenih topova i suzavca uklonili nastavnike koji su štrajkovali na Trgu Sokalo, pošto oko 200 demonstranata nije ispoštovalo rok za napuštanje ovog prostora kako bi se na njemu organizovala državna proslava u nedelju i ponedeljak.

U sukobima koji su tada izbili povređeno je 29 demonstranata i 11 policajaca, a 31 osoba je privedena.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto je ranije ove nedelje potpisao reformu obrazovanja koja propisuje obavezne procene učinka nastavnika, a nastavnici tvrde da nova pravila krše njihova prava i otvaraju put za proizvoljno otpuštanje.

Hiljade nastavnika okupirali su Trg Sokalo u protekle tri nedelje, ali je većina njih napustila taj prostor pre roka koji su vlasti naznačile.
XS
SM
MD
LG