Dostupni linkovi

Mladićeve uvrede zaštićenoj svjedokinji uvrštene kao dokaz


Maria Karall
Maria Karall
Suđenje ratnom zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Marije Karal (Maria Karall), prevoditeljice haškog tužiteljstva koja je čula kako je optuženi izlazeći iz sudnice uvrijedio zaštićenu svjedokinju.

Ovo je prvi puta da su uvrede generala Mladića uvrštene u dokaze protiv njega, a slučaj je po sebi jedinstven i na Haškom sudu (ICTY).

Osim što je od početka suđenja general Mladić više puta usmeno ukoren od haških sudaca zbog komentiranja iskaza svjedoka tužiteljstva, poduzete su i neke mjere kako bi se to zaustavilo. Između ostalog i odobravanjem haškom tužiteljstvu da njihov zaposlenik sluša i zapisuje sve što optuženi izjavi te o tome naknadno obavijesti suce. Također optuženom je zabranjeno glasno konzultirati se s braniteljima u sudnici pa im umjesto toga svoje sugestije mora pisati na papirić koji im potom predaje.

Tužiteljstvo je izvelo svjedokinju Karal kako bi prenijela riječi generala Mladića, tvrdeći da one ukazuju na njegovu „mens reu“, odnosno namjeru za izvršenje jednog od zločina za koje se tereti - dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama, progone diljem BiH te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Obrana se pobunila protiv iskaza Karal, ukazujući da je razgovor generala Mladića sa svojim braniteljima privilegiran i povjerljiv te da se dogodio nakon što je suđenje prekinuto, a suci su već izašli iz sudnice.

„Mislim da nije uopće sporno da naš klijent govori glasno zbog svojih zdravstvenih problema i navika kroz koje prolazi. To je što se tiče našeg odnosa s klijentom uobičajena situacija“, pravdao je optuženog branitelj Miodrag Stojanović.

No suci su odbili prigovor i dozvolili iskaz prevoditeljice pa je obrana zbog toga najavila žalbu.

Što je čula Karal ostalo je pak skriveno od javnosti jer se pri tom prešlo na zatvorenu sjednicu, budući da je i iskaz zaštićene svjedokinje koja je uvrijeđena - također dat na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, zbog jakih mjera zaštite njezinog identiteta.

No prema ukoru predsjedavajućeg suca Alphonsa Orie-a, neposredno nakon incidenta ranije ove godine, formulacije koje je tada Mladić koristio „bile su izuzetno uvredljive i šokantne" za ljude koji su to čuli.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:51 0:00
Direktan link

Nakon sudske prevoditeljice višednevni iskaz o srebreničkoj istrazi nastavio je američki obavještajni analitičar Richard Butler.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG