Dostupni linkovi

O logoru Čelebići i suđenjima


Dženana Halimović

Prvi zatvorenici u logor Čelebići, bivši kompleks JNA sastavljen od hangara i podzemnih tunela, gdje je bilo skladišteno tečno gorivo, dovedeni su u aprilu 1992. godine.

Samo u hangaru šest bilo je smješteno oko 240 zarobljenih Srba. Zbog metalne konstrukcije u hangaru je bilo nesnosno vruće. S njima se postupalo surovo i bili su izloženi su poniženjima:

Većinu su ih zarobile tadašnje snage Teritorijalne odbrane, koje su kasnije prerasle u Armiju BiH, a tokom vojnih operacija u okolini Konjica. Do decembra 1992. godine kroz logor je prošlo nekoliko stotina zatočenika. Po dolasku bili su postrojeni uza zid, pretreseni, te su im se oduzimale dragocjenosti.

Prema Tribunalu u Hagu, u logoru je vladala atmosfera straha, prouzrokovana nasumičnim premlaćivanjima zatvorenika. Zatvorenim Srbima bili su uskraćena hrana, pristup vodi, ljekarskoj njezi. Bili su premlaćivani, ubijani i mučeni. Zaštićeni svjedok pred Tribunalom je iznio užas sa kojim se suočio:

“Naređeno mi je da legnem na asfalt, skinuli su mi gaće do koljena. Osjetio sam da sam posut nekim prahom. Uzeli su me za ruke i noge i prenesen pod šaht. Tu sam poliven vodom i tad sam osjetio strašnu bol, opekotine.“

Mučio ga je Esad Landžo, jedan od čuvara u logoru:

„Da, tačno je, ja sam ga jednom opržio. Mislim da je bio jedan nož ili neki željezni predmet po dlanu. A za ovo drugo što ste sad pročitali, za to neko posipanje nečim po tijelu i batinjanje lopatom, to ne znam", ispričao je svjedok.

Haški sud osudio je Landžu na 15 godina zatvora. Brojna su svjedočenja zlostavljanih zarobljanika. Nedjeljko Draganić pred Tribunalom je kazao:

„Nikada mi nije rečeno, meni lično, zbog kojeg razloga sam zarobljen. Samo je jednom Delić ušao u hangar broj šest i rekao nam da smo zatvoreni zato što smo Srbi.“

Hazim Delić, zamjenik komandanta logora Čelebići, u Hagu je, osim za mučenja i ubistva osuđen i za silovanje. Kažnjen je sa 18 godina zatvora. Grozdana Ćećez bila je njegova žrtva:

„Zgazio mi je ponos. Više ne mogu nikad sebi da dođem, da budem žena kao što sam bila", ispričala je Grozdana Ćećez.

Zdravko Mucić, komandant logora Čelebići, presudom Tribunala kažnjen je sa devet godina zatvora. Za zločine u logoru Čelebići pred sudom BiH na 13 godina zatvora osuđen je Eso Macić.
XS
SM
MD
LG