Dostupni linkovi

Obilježavanje 12 godina od terorističkih napada u SAD


Sjedinjene Američke Države (SAD) obiljležavaju danas 12 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

Skoro tri hiljade ljudi je stradalo kada su dva oteta aviona udarila u kule Bliznakinje u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na Pentagon u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji.

Terorističke napade izršili su pripadnici Al kaide, a taj tragičan događaj imao je posljedice širom svijeta.

Napadnuti su Svjetski trgovinski centar (STC) u Njujorku i centrala Pentagona u Vašingtonu, dok je u Pensilvaniji srušen četvrti putnički avion, koji je takođe otet u toj sinhronizovanoj akciji Bin Ladenovih sljedbenika, usmjerenoj prema Bijeloj kući ili Kongresu na Kapitol hilu.

Direktna posledica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bijele kuće na čelu sa Džordžom Bušom mlađim, da objavi rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. vijeka.

Na mjestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.

Svaka godišnjica obeležavanja napada povod je i za iznošenje različitih špekulacija prema kojima je napad isceniran kako bi se pokrenuli novi ratovi pod okriljem borbe protiv terorizma.

Sjenka događaja od 11. septembra 2001. godine nadvila se i nad najnovijom krizom u Siriji, jer američka javnost, pored ostalog strahuje, da bi vojna akcija mogla da isprovocira američke neprijatelje da ponovo napadnu.
XS
SM
MD
LG